Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівників звільнятимуть за колабораціонізм та порушення внутрішнього трудового розпорядку

27 лютого 2023, 11:45
2082
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада 23 лютого прийняла за основу з доопрацюванням положень проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань (№7731 від 05.09.2022 р.).

Законопроект передбачає внесення змін до КЗпП. Так, у перелік підстав припинення трудового договору (п. 7 ч. 1 ст. 36) хочуть уточнити, що трудовий договір припиняється в разі набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено до позбавлення волі або до іншого покарання, яке виключає можливість продовження даної роботи або призвело до втрати довір'я до нього з боку роботодавця. Теперішня редакція цієї норми не має згадки про втрату довіри роботодавця.

Підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з окремими категоріями працівників за певних умов (ст. 41 КЗпП) хочуть доповнити ще двома підставами:

- вчинення працівником, який працює на об'єктах державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об'єктах критичної інфраструктури, дій або бездіяльності, які поза разумним сумнівом можуть відноситись до сприяння державі-агресору;

- невиконання працівником правил внутрішнього трудового розпорядку.

Окрім того, у визначенні правил внутрішнього трудового розпорядку (ч. 1 ст. 142 КЗпП) хочуть закріпити, що до них вносяться застереження щодо дій або бездіяльності працівника, які поза разумним сумнівом можуть відноситись до сприяння державі-агресору.

Що треба знати бухгалтеру про надання і оплату відпусток у 2023 році? Усі потрібні матеріали оновлюються у LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини