Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Невикористані дні оплачуваних відпусток можуть бути надані і оплачені після скасування воєнного стану

Реклама

Мінекономіки надало відповідь на електронне звернення від 28.12.2023 р. у листі від 28.01.2024 р. N 4706-05/6893-09 щодо деяких питань законодавства з питань праці.

У період дії воєнного стану роботодавець може надавати працівнику будь-яку відпустку (крім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки у зв'язку з усиновленням дитини) понад щорічну основну без збереження заробітної плати. Причому невикористані дні такої відпустки дозволено перенести на період після скасування воєнного стану.

Такі особливості законотворці прописали у абз. 3 ч.1 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. N 2136-IX

Якщо роботодавець прийняв рішення надати без збереження зарплати невикористану оплачувану відпустку, то, вважають у Мінекономіки, він має обґрунтувати таку необхідність та підтвердити документами обставини, що її спричинили.

Слід зауважити, що надавати будь-які оплачувані відпустки без збереження зарплати після припинення або скасування воєнного стану означає порушити ст. 64 Конституції, згідно з якою:

  • окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень можуть встановлюватися лише в умовах воєнного або надзвичайного стану;

  • в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень, а не їх скасування.

Тому після припинення воєнного стану невикористані дні оплачуваних відпусток роботодавці мають надавати лише зберігаючи на їх період зарплату. Це передбачено ст. 74 Кодексу законів про працю України та ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. N 504/96-ВР.

Норми, акцентують увагу посадовці Мінекономіки, абз. 3 ч. 1 ст. 12 Закону N 2136-IX можна застосовувати лише до відпусток, на які працівник набув права після 24.12.2023 р.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Також читайте:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини