Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Єдинники І та ІІ груп не скористались правом несплати єдиного податку: чи можна повернути кошти

Реклама

Платники податків мають право повернути надміру сплачені та надміру стягнуті суми податків та зборів, пені, штрафів у порядку, що встановлений ПКУ, згідно з пп. 17.1.10 ПКУ.

Згадані суми грошового зобов'язання повертають платнику спираючись на ст. 43 ПКУ та ст. 301 Митного кодексу України, крім випадків, коли платник податків має податковий борг.

Податківці нагадали, що:

  • помилково сплачені грошові зобов'язання - суми коштів, які на певну дату надійшли до бюджету чи на єдиний рахунок від юросіб або фізосіб, що не є платниками таких грошових зобов'язань, та у випадках, описаних у ст. 35 прим. 1 ПКУ (пп. 14.1.182 ПКУ).

  • надміру сплачені грошові зобов'язання - суми коштів, які на певну дату зараховані до бюджету чи на єдиний рахунок понад нараховані суми грошових зобов'язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату (пп. 14.1.115 ПКУ).

Відомо, що з 01 квітня 2022 року до 31 липня 2023 року тимчасово ФОПам - платникам єдиного податку І та ІІ групи дозволили не сплачувати єдиний податок, згідно з абз. 1 пп. 9.1 підрозд.8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Ті з них, які не скористались таким правом та сплачували авансові внески, зобов'язані відобразити суми сплачених авансових внесків у розділах ІІ або ІІІ річної Декларації.

У Головному управлінні ДПС у Запорізькій області уточнили: такі суми не є помилково або надміру сплаченими сумами грошового зобов'язання та не будуть повернуті платнику податку в порядку, передбаченому ПКУ, або зараховані в рахунок майбутніх платежів з цього податку.

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини