Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яку звітність слід подати підприємцям в найближчі дні та як зробити це без помилок

19 лютого 2024, 16:25
749
0
Автор:
Реклама

Яку звітність слід подати підприємцям в найближчі дні та як зробити це без помилок розповіли у Головному управління ДПС в Івано-Франківській області. Саме лютий - це місяць, на який припадає звітність для більшості підприємців щодо їх діяльності в минулому році. І якщо термін подання звітності для єдинників III групи минув 9 лютого, то фізичним особам - підприємцям платникам єдиного податку I-II груп відзвітувати про доходи, отримані протягом минулого року потрібно не пізніше 29 лютого.

Також слід пам'ятати, що власникам, орендарям та користувачам земельними ділянками, що віднесені до сільськогосподарських угідь, у складі податкової декларації необхідно подавати ще й додаток з розрахунком мінімального податкового зобов'язання (МПЗ).

Що ж до сільськогосподарських товаровиробників, то для набуття або підтвердження статусу платника єдиного податку IV групи їм потрібно подати не пізніше 20 лютого наступну звітність:

- загальну податкову декларацію платника єдиного податку IV групи на 2024 рік (щодо всієї площі земельних ділянок до контролюючого органу за місцем обліку платника);

- відомості про наявність земельних ділянок, які є невід'ємною частиною податкової декларації.

Юридичні особи мають ще також подати:

- звітну податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи (окремо щодо кожної земельної ділянки до контролюючого органу за місцем розташування земельної ділянки);

- розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва, і який, до речі, слід подати за новою формою, а платникам, які вже подали Розрахунок, подати новий звітний Розрахунок.

Також слід подати додаток з розрахунком МПЗ для власників чи користувачів с/г угідь.

Минулого року країна повернулася на довоєнну систему оподаткування, а отже з серпня 2023 відновилася обов'язкова сплата єдиного податку для всіх платників. Виняток - реєстрація на окупованій території чи в зоні ведення бойових дій.

Що ж до єдиного внеску, то підприємець за себе і надалі сплачує його на добровільній основі. У випадку сплати ФОП подає у складі річної звітності Додаток ЄСВ 1. Проте, якщо підприємець не сплачував за себе єдиний внесок, то такий додаток заповнювати і подавати не потрібно. Але варто врахувати, що у разі несплати страховий стаж не нараховується.

Що ж до найманих працівників, то як страхувальник, підприємець сплачує єдиний внесок за них обов'язково, також подає щоквартально об'єднану звітність, той самий 1-ДФ, в якій має відображати усі доходи, що були виплачені найманим працівникам та іншим фізособам та утримані з них податки і збори.

А от ФОП на загальній системі оподаткування та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, а це до прикладу адвокати, нотаріуси, на подання звітності мають трохи більше часу. Декларацію про майновий стан і доходи з відповідними додатками, як і громадяни вони повинні подати не пізніше 30 квітня 2024 року.

Безліч переваг для бухгалтерів - єдине рішення LIGA360. Відповіді податкової, вебінари на "гарячі теми", розсилки з новинами та аналітикою, актуальні форми звітності. Обирай вигідний тариф прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини