Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи повинен роботодавець зберігати за працівником середній заробіток на період мобілізації — ПФУ

Реклама

ПФУ у своєму листі від 15.01.2024 р. N 1544-1895/К-03/8-2800/24 надав роз'яснення щодо обчислення середньої зарплати демобілізованому працівнику.

З 07.06.2023 р діють зміни до Порядку обчислення середньої зарплати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, що затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. N 1266. Ці зміни внесені постановою КМУ «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням» від 02.06.2023 р. N 561. Законотворці доповнили перелік поважних причин, з яких не відпрацьовані календарні дні у розрахунковому періоді, періодом, протягом якого працівник проходив:

  • строкову військову службу,

  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу,

  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період,

  • військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;

  • військову службу за контрактом, шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, і за ним не зберігався роботодавцем середній заробіток за такий період.

Відповідно до норм ст. 119 Кодексу законів про працю починаючи з 19.07.2022 р. роботодавець не зберігає середній заробіток за період військової служби за призовом під час мобілізації.

Посадовці ПФУ нагадали, що за страховими випадками, які настали з 07.06.2023 р, період військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період без збереження роботодавцем середньої зарплати вважають поважною причиною. Тому його виключають із розрахунку середньої зарплати навіть у випадку, якщо за цей час роботодавець виплачував мобілізованому інші виплати, в тому числі, матеріальну допомогу. Бо чинним законодавством не передбачено збереження роботодавцем середньої зарплати на період мобілізації.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини