Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поворотна допомога без повернення: що з ПДФО

Реклама

Поворотна фінансова допомога - кошти, які отримав платник податків за договором, що не передбачає виплату процентів або надання інших видів компенсацій. Проте таку допомогу платник повинен повернути. (пп. 14.1.257 ПКУ).

Підґрунтям для поворотної фінансової допомоги є договір позики, відносини за яким регулюють ст. 1046 - 1053 Цивільного кодексу України.

Згідно з ними позичальник має повернути позикодавцеві позику у строк та в порядку, що прописані у договорі.

Основна сума поворотної фінансової допомоги, яку отримала фізособа за договором позики, протягом його строку дії, тобто часу, упродовж якого вона має повернути отриману допомогу, не є об'єктом оподаткування ПДФО.

Проте, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включають:

  • суму заборгованості платника податку за укладеним ним цивільно-правовим договором, за якою минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня звітного року. Це не стосується сум податкової заборгованості, за якими минув строк позовної давності згідно з розд. II ПКУ, що встановлює порядок стягнення заборгованості з податків, зборів і погашення податкового боргу. Фізособа самостійно сплачує податок з таких доходів та має зазначити їх у річній податковій декларації (пп. 164.2.7 ПКУ);

  • основну суму боргу платника податку, яку простив кредитор ( але не через процедуру банкрутства) до закінчення строку позовної давності. Йдеться про суму, яка перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного року. У такому випадку кредитор повинен повідомити боржника про прощення боргу рекомендованим листом з повідомленням про вручення або укласти відповідний договір, або повідомити боржника під підпис особисто про анулювання боргу та включити цю суму до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у Декларації. Якщо ж кредитор не повідомив боржника про прощення боргу, то він зобов'язаний виконати всі обов'язки податкового агента щодо доходів, визначених пп. 164.2.17 ПКУ (абз.1 пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ).

Отже, інформують у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області, якщо боржник не повертає поворотну фінансову допомогу у строк, прописаний у договорі, то суму заборгованості слід включити до оподатковуваного доходу платника податку у разі її прощення кредитором до закінчення строку позовної давності на підставі пп. «д» пп. 164.2.17 або пп. 164.2.7 ПКУ при спливі строку позовної давності.

Проте, нагадують податківці, кожен конкретний випадок податкових відносин потребує детального аналізу документів та матеріалів, які стосуються справи.

Підприємцям важливо бути впевненими в контрагентах. LIGA360:Підприємець надасть повне досьє компаній та фізосіб з державних реєстрів. Перевіряй потенційних партнерів на наявність у санкційних списках, токсичні зв'язки з рф/рб, відкриті провадження тощо. Замовляй за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини