Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що потрібно знати роботодавцю, залучаючи неповнолітніх до важких робіт

Реклама

У Південно-Східному міжрегіональному управлінні Державної служби з питань праці роботодавцям нагадали, що залучати осіб, молодше 18 років до важких робіт і робіт зі шкідливими або небезпечними умовами праці, до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, заборонено.

Перелік важких робіт і робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затвердили наказом МОЗ України від 31.03.1994 р. № 46.

Отже, заборонено залучати неповнолітніх до роботи за такими професіями: водій автомобіля, водолаз, газозварник, оператор заправних станцій, прибиральник службових приміщень, зайнятий прибиранням загальних туалетів, робітник, зайнятий торгівлею та зберіганням вина, спирту і лікеро-горілчаної продукції та пива, робітник, зайнятий роботою на висоті тощо.

Навчати професіям, переліченим у Переліку, можна за умови, якщо на момент закінчення навчання особа досягне 18-річного віку. Причому проходячи виробничу практику такі особи під час навчання у професійно-навчальних закладах можуть знаходитися у виробництвах, професіях і на роботах, включених до Переліку, не більше 4 годин, суворо дотримуючись санітарних норм і правил, а також, правил і норм з охорони праці.

Граничні норми підіймання і переміщення важких речей неповнолітніми затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 22.03.1996 № 59.

Підлітків заборонено призначати на роботи, які пов'язані виключно з підійманням, утриманням або переміщенням важких речей. Їх робота з вантажами не може становити понад 1/3 робочого часу.

Законодавство прямо забороняє залучати неповнолітніх до роботи в нічний та позанормовий час, у вихідні дні навіть за наявності їх згоди та згоди їх батьків.

Отже, неповнолітніх можуть допускати лише до легкої роботи, яка не створює загрозу для здоров'я, життя та психофізичного розвитку неповнолітнього, а також не перешкоджає його навчанню в навчальних закладах.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Радимо прочитати також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини