Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Де відображати суму зменшення від'ємного значення ПДВ, узгоджену за результатами перевірки

26 лютого 2024, 16:40
407
0
Автор:
Реклама

З метою забезпечення єдиного механізму (підходу) відображення у податковій декларації з ПДВ суми, визначеної у податковому повідомленні-рішенні (далі - ППР) за формою «В4», сформованому за результатами проведення контролюючим органом перевірки, ДПСУ проінформувала про окремі особливості заповнення такої декларації.

Суму від'ємного значення податку, що зараховують до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 19.1 + рядок 20.3 податкової декларації з ПДВ), відображають у рядку 21 податкової декларації з ПДВ та переносять до рядка 16.1 податкової декларації з ПДВ наступного звітного (податкового) періоду (пп. 5 п. 5 р. V Порядку № 21).

У рядку 16.3 податкової декларації з ПДВ вказують суму збільшення/зменшення від'ємного значення ПДВ, узгоджену за результатами перевірки контролюючого органу, у звітному (податковому) періоді, на який припадає день узгодження ППР, враховуючи процедури адміністративного оскарження відповідно до статті 56 ПКУ. У разі заповнення рядка 16.3 податкової декларації з ПДВ обов'язковим є заповнення таблиці «Збільшено/зменшено залишок від'ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу на підставі ППР та/або уточнюючого розрахунку» (пп. 5 п. 4 р. V Порядку № 21).

З огляду на викладене, суму, визначену у ППР за формою «В4», зокрема, суму зменшення від'ємного значення ПДВ, узгоджену за результатами перевірки контролюючого органу, необхідно відображати у рядку 16.3 податкової декларації з ПДВ за той звітний (податковий) період, на який припадає день узгодження ППР, враховуючи процедури адміністративного та судового оскарження відповідно до статті 56 ПКУ, а саме:

  • день закінчення процедури адміністративного оскарження (за умови, що не подано позовну заяву (позов) до суду);

  • або день набрання судовим рішенням законної сили (незалежно від того, чи здійснюється (або буде здійснюватися) подальше оскарження ППР у судовому органі касаційної інстанції, чи ні).

Одночасно з цим у такій податковій декларації з ПДВ необхідно заповнити дані відповідної таблиці, а саме: дату ППР, номер ППР та суму (грн), визначену у ППР, із знаком «-» .

Водночас до дня узгодження ППР сума, визначена у такій ППР, не підлягає відображенню у податковій декларації з ПДВ.

Читайте також статтю «Бюджетне відшкодування ПДВ під час воєнного стану: декларування та перевірка»

Джерело: лист ДПСУ від 13.02.2024 р. № 3770/7/99-00-21-03-02-07.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини