Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрособа придбала легковий автомобіль у фізособи: які дії податкового агента

Реклама

При купівлі легкового авто у фізособи компанія-покупець виплачує такій фізособі дохід, а правила оподаткування такого доходу визначені ПКУ.

Відповідно до пп. 164.2.4 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включають частину доходів від операцій з майном, розмір якої визначають згідно з положеннями ст. 172 - 173 ПКУ.

Тож дохід, відповідно до п. 173.2 ПКУ, який платник отримав від продажу (обміну) протягом звітного року першого легкового автомобіля, не оподатковують. Проте дохід, отриманий від продажу протягом податкового року:

  • другого авто, оподатковують за ставкою 5% (п.167.2 ПКУ);

  • третього та наступних легковиків підлягає оподаткуванню за ставкою 18% (п.167.1 ПКУ).

Варто зауважити, що в даному випадку має значення статус продавця - фізособи як резидента України. Якщо ж фізособа -нерезидент, то незалежно від черговості продажу ним легкового автомобіля ставка ПДФО становитиме 18 % (п. 173.6 ПКУ).

Також зазначимо, що для оподатковуваних доходів фізосіб в загальному порядку утримують також військовий збір у розмірі 1,5% (пп. 1.3 п. 16 1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Отже, інформує Головне управління ДПС в Одеській області, якщо покупцем є юрособа чи самозайнята особа, то така особа є податковим агентом, а тому, відповідно до пп. 14.1.180 ПКУ, зобов'язана нарахувати, утримати та сплатити податок до бюджету від імені та за рахунок фізособи з доходів, що їй виплачує, вести податковий облік і подати податкову звітність контролерам.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини