Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як постачальникам лікарських засобів та медвиробів заповнити ПДВ-звітність

1 березня 2024, 14:10
129
0
Автор:
Реклама

Результати здійснених платником податку у звітному (податковому) періоді операцій з постачання/придбання на митній території України та/або ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів, а також нарахування податкових зобов'язань з ПДВ у випадках, передбачених ПКУ, що оподатковуються за ставкою 7%, відображаються у податковій декларації з ПДВ:

Розділ I «Податкові зобов'язання»:

- постачання таких товарів на митній території України - у рядку 1.2, що передбачає подання додатка 1;

- нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ - у рядку 4.2, що передбачає подання додатків 1 та 6;

- коригування за операціями відповідно до п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ - у рядку 4.2.1, що передбачає подання додатків 1 та 6;

- коригування податкових зобов'язань - у рядку 7, що передбачає подання додатка 1;

- коригування податкових зобов'язань у зв'язку з нецільовим використанням товарів, ввезених із застосуванням звільнення від ПДВ, - у рядку 8, що не передбачає подання додатків;

Розділ II «Податковий кредит»:

- придбання таких товарів на митній території України - у рядку 10.2, що передбачає подання додатка 1;

- ввезення на митну територію України - у рядку 11.2, що не передбачає подання додатків;

- коригування податкового кредиту - у рядку 14, що передбачає подання додатка 1;

- коригування податкового кредиту у зв'язку з перерахунком частки використання необоротних активів, придбаних до 01 липня 2015 року, в оподатковуваних операціях - у рядку 15, що передбачає подання додатка 6.

Додатки додаються до декларацій за наявності подій, які підлягають відображенню у таких додатках. Операції з постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів, які звільняються від оподаткування ПДВ, та коригування обсягів за такими операціями, відповідно до положень ПКУ, відображаються у рядках 5, 5.1 та 5.1.1., що передбачає подання додатка 5.

При цьому порядок визначення сум ПДВ, несплаченого платником податку до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг. Відомості про суми ПДВ, несплаченого платником податку до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, розраховані у порядку, визначеному цим розділом, зазначаються у таблиці 2 додатка 5 за операціями, звільненими від оподаткування податком відповідно до коду пільги, визначеного згідно з довідником пільг.

Згідно з Довідником № 122/1, пільги з ПДВ, передбачені п. 32 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, класифікуються за двома кодами 14060512 та 14060513. Розрахунок несплачених до державного бюджету сум ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування, здійснюється за формулою, визначеною п. 3 розд. VI Порядку № 21.

Читайте також статтю «Імпорт медобладнання: що з ПДВ».

Джерело: роз'яснення ДПСУ від 19.02.2024 р.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини