Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кошти, сплачені платнику ПДВ як відшкодування збитків за пошкоджене або знищене майно є компенсацією вартості

1 березня 2024, 15:50
174
0
Автор:
Реклама

Базу оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначають, виходячи з їхньої договірної вартості враховуючи загальнодержавні податки та збори (крім акцизного податку на реалізацію суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовують виробники - суб'єкти господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів). Про це нагадали спеціалісти ГУ ДПС у Черкаській області.

До складу договірної (контрактної) вартості ходять будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг. До складу договірної (контрактної) вартості не включають суми неустойки (штрафів та/або пені), 3 % річних та інфляційні, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов'язань.

Таким чином кошти, які сплачують як суму штрафу за пошкодження товару, не входять до бази оподаткування ПДВ. Водночас кошти, які надходять платнику ПДВ як відшкодування збитків за пошкоджене або знищене майно (без урахування штрафних санкцій і пені), розцінюють як компенсацію вартості такого майна та відповідно включають до бази оподаткування ПДВ.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Уряд затвердив Порядок гарантійного ремонту технічно складних побутових товарів: що нового».

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини