Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмеження ухилянтів у керуванні авто, переогляд інвалідності, демобілізація — про що домовилися депутати

4 березня 2024, 10:06
4535
0
Автор:
Реклама

Як працюватиме новий закон про мобілізацію, які покарання та обмеження будуть для тих, хто ухиляється від мобілізації, чи буде відстрочка від призову для аспірантів і чи запрацюють електронні повістки - в інтерв'ю РБК-Україна розповів член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський.

За його словами і за оптимістичного, і за песимістичного сценарію розгляду в парламенті законопроєкту про мобілізацію вже до кінця березня є всі шанси проголосувати його в другому читанні.

Обмеження для ухилянтів від мобілізації

За словами Веніславського норми щодо обмеження прав і свобод були найбільш дискусійним з усіх норм урядового законопроєкту №10449. Йдеться про обмеження прав фізичної особи у виїзді за межі України, про обмеження прав на керування транспортним засобом, а також про накладення арешту на банківські рахунки та цінності, що зберігаються в банках.

«Ми вирішили, що обмеження у праві виїзду за межі України для військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років вже є прописане в Законі про правовий режим воєнного стану. Додатково це регулювати в новому законі, на наш погляд, потреби немає», - каже Веніславський.

«Щодо обмеження права фізичної особи в керуванні транспортним засобом: якщо вона не оновлює свої військово-облікові дані, не стає на облік, ігнорує повістки тощо - ми дійшли консенсусу, що в тому чи іншому варіанті це обмеження може залишитися у законопроекті», - додав він.

А от питання про арешт судом банківських рахунків і цінностей ухилянтів комітет попередньо не підтримав, але ще буде дискутувати. «Однак це навряд чи пройде», - зауважив депутат. Зате, можливо, будуть підвищені існуючі штрафи за ухилення від мобілізації.

Електронні повістки

Не знайшла підтримки в комітеті норма щодо можливості оповіщення в електронному форматі про необхідність з'явитися до ТЦК та СП. «Ми залишили можливість реєстрації в електронному кабінеті [призовника, військовозобов'язаного, резервіста - Ред.] як право, а не як обов'язок. І також ми залишили можливість, передусім особам, що проживають за межами України, скористатися електронним кабінетом для дистанційного оновлення даних без в'їзду на територію України, оскільки потім виникне проблема з можливістю їх виїзду», - каже нардеп.

Йдеться про студентів, які навчаються за кордоном, та про тих чоловіків, які ще до війни переїхали мешкати за кордон.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Участь роботодавців у мобілізації та бронювання

Ще один важливий блок - повноваження органів державного влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій у мобілізаційних заходах. «Ми дійшли згоди, що і органи державної влади, і органи місцевого самоврядування, і військові адміністрації, і підприємства, і органи соціального захисту, освітні та інші установи та організації спільними зусиллями будуть забезпечувати мобілізаційні процеси, сприяти, допомагати, брати участь у різних формах - це точно залишиться в новому законі», - розповів нардеп.

Стосовно бронювання в оборонному комітеті Ради прийшли до консенсусу, що бронювання буде зберігатися для тих осіб, діяльність яких в економічній сфері є критичною для функціонування держави і органів державної влади, органів місцевого самоврядування, життєдіяльності населення. Але це буде визначатися детально постановою Кабінету Міністрів.

У законопроєкті визначать лише те, що в органах державної влади, місцевого самоврядування можуть бути заброньовані керівники цих органів. Що стосується держслужбовців категорій Б і В - серед них може бути заброньовано до 50% військовозобов'язаних. Також депутати погодилися, що в органах прокуратури, в Бюро економічної безпеки, ДСНС, службі судової охорони, працівники судів та інших правоохоронних органів матимуть можливість бути заброньованими. А щодо суддів, прокурорів - для них варто зберегти право на відстрочку, щоб вони не стали залежними від стороннього впливу і щоб не було паралічу судової та правоохоронної системи.

Мобілізація аспірантів і засуджених

На питання про відстрочку для аспірантів Веніславський зауважив, що не може бути поділу на громадян, які навчаються в аспірантурі за кошти фізичних осіб, і на тих, які навчаються в аспірантурі за кошти державного бюджету. Тому, за його словами, всі аспіранти матимуть право на відстрочку, незалежно від форми навчання. А далі Міносвіти буде розробляти механізми, в тому числі шляхом запровадження відповідних іспитів, щоб особи, які не мають реального наміру здобувати науковий ступінь, займатися наукою і не мають відповідних знань, не зловживали цим правом при вступі до аспірантури. Причому незалежно - за кошти фізичних осіб чи за кошти державного бюджету.

Щодо мобілізації засуджених нардепи хочуть закріпити, що ті засуджені, які отримали покарання без реального відбуття його в місцях пенітенціарної системи (або засуджені з відстрочкою від відбування покарання, або умовно засуджені, які фізично перебувають на волі), можуть бути мобілізовані, вони також будуть взяті на військовий облік.

Інша категорія - особи, які перебувають у місцях позбавлення волі, за виключенням осіб засуджених за злочини проти основ національної безпеки, проти статевої свободи людини і деяких інших найбільш сенситивних злочинів. «Ці категорії з урахуванням зазначених виключень зможуть вступити на військову службу під час мобілізації у військовий час за їхньої згодою, якщо вони виявлять бажання - то ми надамо їм таку можливість», - розповів нардеп.

Демобілізація - через 36 місяців чи більше

Ну а питання демобілізації залишили для розгляду у режимі закритого засідання комітету, бо його треба буде розглядати за участі представників сектору безпеки та оборони.

«Концептуально є згода, що треба визначити чіткі терміни служби і можливість демобілізації. Є консенсус, що це може бути після 36 місяців. А конкретні терміни, деталі та механізм ми ще будемо обговорювати - чи це стосується участі у бойових діях, виконання бойових розпоряджень чи обов'язків з несення військової служби в тилу тощо. 36 місяців - це той орієнтир, до якого ми зараз консенсусно схиляємось», - пояснив нардеп.

Переогляду обмежено придатних та тих, які після 24 лютого 2022 року отримали інвалідність II та III груп

Усі громадяни, які вперше отримали інвалідність (попередньо) II та III групи з початку широкомасштабної війни, або визнані обмежено придатними (у віці від 18 до 60 років) до військової служби, повинні будуть пройти переогляд відповідно у МСЕК чи ВЛК. Вони мають підтвердити свою придатність або непридатність до військової служби.

Якщо ж особа з дитинства має інвалідність (якщо вона, наприклад, глуха від народження), то ці деталі будуть прописувати на етапі погодження поправок.

«Після 24 лютого 2022 року кількість людей з інвалідністю II та III групи дуже зросла. І є сумніви, чи всі з них отримали цю інвалідність у результаті реальних травм чи захворювань», - пояснив Веніславський.

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини