Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли ФОП найбільше ризикує – топ-5 помилок при реєстрації та в діяльності

4 березня 2024, 10:58
751
0
Автор:
Реклама

В.о. начальника головного управління ДПС у Кіровоградській області Юлія Мороз назвала помилки, які найбільш часто допускають ФОП в процесі реєстрації та ведення діяльності.

Неправильно обраний КВЕД

Часто при реєстрації люди вказують невірний вид діяльності, тому можуть виникнути проблеми з тим, що якийсь вид робіт, який буде здійснюватися, буде вважатися незаконним, оскільки він не прописаний в видах діяльності.

Для того, щоб у Вас була правильна система сплати податків, варто обрати такий КВЕД у Класифікаторі, який максимально підходить під Вашу діяльність або конкретно позначає її.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Вибір не тієї системи оподаткування

Варто добре подумати над вибором системи оподаткування. Визначитися з ким будете вести бізнес, як і яким буде чистий прибуток у підсумку.

Для прикладу, якщо збираєтеся працювати виключно з фізичними особами, краще обрати спрощену систему 1-ї або 2-ї групи єдиного податку. Якщо хочете працювати з підприємствами на загальній системі, краще обрати 3-ю групу. А якщо думаєте працювати з юридичними особами, тут оптимальніше стати платником ПДВ.

Також варто приділити особливу увагу річному доходу, оскільки у кожної групи є свої обмеження за обсягами на спрощеній системі.

Неподання звітів за відсутності діяльності

Помилково думати, що якщо не ведете діяльність, то не потрібно подавати звіт до податкової або можна не сплачувати податки, каже Ю. Мороз.

За невчасно поданий звіт передбачені штрафні санкції - 340 грн за перше порушення, 1020 грн за повторне.

Робота без реєстратора розрахункових операцій

Законом передбачено, що без РРО/ПРРО можуть працювати тільки фізичні особи-підприємці на 1-й групі спрощеної системи. У разі, якщо підприємець при продажу або наданні послуги не оформив і не видав чек, він повинен буде заплатити штраф.

Немає первинних документів

У ФОПа завжди мають зберігатися первинні документ, які підтверджують його господарські операції. Немає чіткого переліку документів, які можна назвати первинними. Але у цьому списку можуть бути договори, акти надання послуг, видаткові накладні тощо.

Як ефективніше виконувати комплаєнс-процедури для бізнесу? З рішенням LIGA360. Контролюйте дотримання вимог законодавства, здійснюйте due dilligence та AML/KYC перевірки, моніторте репутацію вашої компанії та партнерів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини