Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП набула статус пенсіонера або особи з інвалідністю: чи повідомляти податківців

Реклама

ФОПи, в тому числі єдинники (крім е-резидентів), особи-незалежники та члени фермерського господарства звільнені від сплати ЄСВ за себе, відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV та отримують пенсію або соціальну допомогу. Проте такі особи можуть бути платниками єдиного внеску добровільно.

На сьогодні ДПС, ПФУ та Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття обмінюються даними відповідно до протоколів обміну інформацією.

Так, ПФУ щомісяця надає ДПС інформацію про фізосіб (платників єдиного внеску), які є пенсіонерами за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, і зазначає дату встановлення пенсії або інвалідності.

Таким чином, стверджують у Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, ФОПам (крім е-резидентів), незалежникам та членам фермерського господарства, що набули статус пенсіонера та отримують відповідно до закону пенсію, або є особами з інвалідністю окремо повідомляти контролерів про такий статус не потрібно.

Водночас, якщо такі особи отримують соцдопомогу по інвалідності від ПФУ або Управління праці та соцзахисту населення, то підтвердити встановлення інвалідності потрібно довідкою до акта огляду в МСЕК про встановлення групи інвалідності. Таку довідку слід надати контролерам за місцем реєстрації.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини