Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівниця вагітна або з дитиною: що має гарантувати роботодавець

Реклама

Плануєте або вже маєте трудові відносини з вагітними жінками та працівниками, які виховують дітей до 14 років? Тоді варто знати, в яких випадках їм не можна відмовляти в працевлаштуванні, які відпустки й пільги слід надавати та про інші важливі нюанси.

Ви зобов'язані перевести на неповний робочий день/тиждень працівницю на її прохання, якщо вона:

  • вагітна;

  • має дитину до 14 років;

  • має дитину з інвалідністю або доглядає за хворим членом сім'ї;

  • особа, яка виховує малолітніх дітей без матері.

Водночас матерям дітей до півтора року потрібно надавати додаткові перерви для годування дитини - по 30 хвилин (60 хвилин, якщо дітей двоє й більше) кожні три години, а також загальну перерву для відпочинку й харчування.

Також ви маєте надати вагітним жінкам і жінкам із дітьми до 14 років або дітьми з інвалідністю путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безплатно або на пільгових умовах, а також матеріальну допомогу у разі необхідності.

Ви не можете з власної ініціативи звільнити вагітних жінок і матерів із дітьми віком до трьох років (до шести років - якщо жінка подовжила відпустку для догляду за дитиною), одиноких матерів із дитиною до 14 років або дитиною з інвалідністю. Навіть за повної ліквідації підприємства або закінчення строкового трудового договору ви маєте працевлаштувати таких працівниць.

У Північному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків нагадали, що ця вимога також поширюється на осіб, які виховують малолітніх дітей без матері.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини