Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи зменшать оподатковуваний дохід ФОПа-загальносистемника лікарняні, виплачені працівнику

Реклама

Податківці ще раз нагадали, що об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, а саме різниця між загальним оподатковуваним доходом і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю ФОПа (п. 177.2 ПКУ).

У п. 177.4 ПКУ перелічені витрати, безпосередньо пов'язані з отриманням доходів ФОПом від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування. Серед них і витрати на основну і додаткову зарплату працівників (пп. 177.4.2 ПКУ). Також до таких витрат віднесені й інші заохочувальні, компенсаційні та обов'язкові виплати співробітникам, у тому числі оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця (згідно з Інструкцією зі статистики зарплати, затвердженої наказом Державного комітету статистики від 13.01.2004 р. № 5).

Згідно з п. 6 розд. ІІ Порядку ведення типової форми, за якою здійснюють облік доходів і витрат ФОПи і фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність № 261, в графі 7 Типової форми відображають витрати на оплату праці працівників, або за виконання робіт, послуг за договорами цивільно-правового характеру.

Отже, нагадали контролери, до витрат ФОПа на загальній системі оподаткування включають суму нарахованого та виплаченого матеріального забезпечення у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності найманого працівника, тобто оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності (за рахунок коштів роботодавця) та відображають у графі 7 Типової форми.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 104.05 розділу «Запитання - відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua.)

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини