Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Продаж власної продукції тваринництва: що потрібно знати про оподаткування доходу

Реклама

Доходи, отримані платниками податку від продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, не оподатковують. Проте лише при умові, що їх сума за рік не перевищує 50 мінімальних зарплат. У 2023 році - 335000 грн (50*6700грн). У 2024 році дана сума зросте до 355000 грн (50*7100).

Такі фізособи продають зазначену продукцію без отримання довідки про наявність земельних ділянок (Довідки №3ДФ).

Якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, фізособа має подати контролерам довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видана у довільній формі сільською, селищною, міською радою за місцем проживання власника продукції тваринництва. Коли вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку підтверджено довідкою, оподаткувати потрібно дохід, що перевищує 335000 грн (355000 грн у 2024 році).

Якщо ж фізособа не підтвердила самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої отримала, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах - ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

При цьому платнику потрібно подати Декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2024 року та сплатити зазначену в ній суму ПДФО та військового збору до 1 серпня 2024 року.

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадали, що до продукції тваринництва груп 1 - 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД віднесли: живі тварини, м'ясо та їстівні субпродукти, рибу й ракоподібні, молоко та молочні продукти, яйця птиці, натуральний мед, їстівні продукти тваринного походження, готові харчові продукти, шкури необроблені (крім натурального та штучного хутра) шкіру вичинену.

Важливо, що податкові агенти повинні відображати доходи, отримані від продажу фізособами власної продукції тваринництва груп 1-5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД у податковому розрахунку за ф. 4 ДФ під ознакою доходу «179».

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини