Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чим ризикує ФОП-єдинник ІІ та ІІІ групи порушуючи термін сплати позитивного значення МПЗ

Реклама

Згідно з абз. 2 п. 297 прим. 1.8 ПКУ частиною зобов'язань з єдиного податку є позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання (МПЗ) та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

У п. 64 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ прописали, що першим роком, за який визначають МПЗ, є 2022 рік. Відповідно до п. 124.1 ПКУ, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом прописаних у ПКУ строків, то йому загрожує штраф в таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 5% погашеної суми податкового боргу;

  • при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу.

Умисно вчинені порушення п. 124.1 ПКУ тягнуть за собою штраф у розмірі 25% від суми несплаченого (несвоєчасно) сплаченого грошового зобов'язання (п. 124.2 ПКУ).

Повторно вчинені порушення п. 124.2 ПКУ протягом 1095 календарних днів або які призвели до прострочення сплати грошового зобов'язання на строк більше 90 календарних днів, провокують штраф в розмірі 50% від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов'язання (п. 124.3 ПКУ).

Платників податків, які мають можливість своєчасно виконувати обов'язки, звільнено від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов'язків щодо строків сплати податків та зборів, зокрема:

  • стосовно річного звітного періоду - строків сплати за 2021 рік;

  • для місячного звітного періоду - за січень - травень 2022 року за умови їх сплати не пізніше 01 серпня 2022 року (абз. 9 пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Іншого звільнення від відповідальності за несвоєчасне виконання строків сплати податків та зборів ПКУ не передбачено.

Підприємці стежать за змінами в LIGA360. Налаштуй моніторинг НПА, змін контрагентів та медіа-поля. Замов LIGA360:Підприємець прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини