Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін скасував мораторій на окремі види перевірок під час воєнного стану – який бізнес в зоні ризику

13 березня 2024, 12:35
2800
0
Автор:
Реклама

Кабмін 8 березня прийняв Постановою №261, якою поновив заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану, мораторій на які був свого часу затверджений Постановою №303 та Постановою №550. Тепер Держпродспоживслужба може здійснювати позапланові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням суб'єктами господарювання вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, захисту прав споживачів та метрологічного нагляду у сфері надання житловокомунальних послуг за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров'я людини.

Також поновлено проведення планових заходів державного ринкового нагляду наступних видів продукції:

- побутових ламп неспрямованого випромінення;

- низьковольтного електричного обладнання;

- обладнання, яке відповідає належному рівню електромагнітної сумісності.

Поновлення планових перевірок стосується контролю за виконанням вимог трьох технічних регламентів, які в першу чергу будуть охоплені Угодою АСАА з ЄС про так-званий «промисловий безвіз» або визнання маркування та процедур у сфері оцінки відповідності.

Однією із підстав проведення позапланового заходу є звернення споживачів, яке можна направити до Держпродспоживслужби одним із таких способів:

- заповнити форму на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби;

- написати листа на електрону пошту econsumer-info@dpss.gov.ua;

- в паперовому вигляді на поштову адресу: вул. Б. Грінченка, 1, м. Київ, 01001

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Європейська Бізнес Асоціація сподівається, що представники перевіряючих органів сконцентрують свою увагу саме на виявленні та припиненні практик недобросовісної конкуренції, коли наприклад, певні недобросовісні підприємці масово ввозять в Україну заборонені неенергоефективні газові котли (за оцінками бізнесу лише в 2023 році було ввезено не менше 55 тисяч заборонених котлів, що складає близько 50% усього ринку). Вказане неефективне обладнання протягом строку служби реалізує перевитрату газу, не менш ніж на 319 млн м кубічних. Це призведе до збільшення фінансового навантаження на населення, а також суттєво шкодить енергетичній безпеці України, кажуть в ЄБА.

У той же час, Асоціація сподівається, що відновлення перевірок не буде використано представниками перевіряючих органів для відновлення тиску на білий бізнес, коли за якісь надумані причини законослухняним компаніям виставлятимуться мільйонні штрафи.

Як ефективніше виконувати комплаєнс-процедури для бізнесу? З рішенням LIGA360. Контролюйте дотримання вимог законодавства, здійснюйте due dilligence та AML/KYC перевірки, моніторте репутацію вашої компанії та партнерів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини