Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відображаємо у ПН та звітності оподаткування операцій за ставкою 7%: поради ДПСУ

13 березня 2024, 13:25
206
0
Автор:
Реклама

Спеціалісти ДПСУ листом від 28.02.2024 р. № 5398/7/99-00-21-03-02-07 проінформували про особливості оподаткування ПДВ операцій, які оподатковують за ставкою 7%, зокрема, операцій з постачання лікарських засобів та медичних виробів; застосування податкових пільг при здійснені таких операцій; складання податкових накладних та відображення зазначених операцій у податковій звітності з ПДВ.

Нагадаємо, що операції з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України лікарських засобів підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою податку у розмірі 7% за умови, що такі лікарські засоби:

  • дозволені для виробництва і застосування в Україні;

  • внесено до Державного реєстру лікарських засобів.

Операції з постачання на митній території України та/або ввезення на митну територію України медичних виробів підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою податку у розмірі 7% за умови, що такі медичні вироби:

  • дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні;

  • внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність.

Також за ставкою податку у розмірі 7% оподатковуються операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

Так, у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7%, у графі 8 розділу Б табличної частини податкової накладної зазначається код ставки 7.

У разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування:

  • у верхній лівій частині податкової накладної у полі "Складена на операції, звільнені від оподаткування" проставляється позначка "Х";

  • у графі 9 зазначається код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДПС станом на дату складання податкової накладної.

Щодо відображення у податковій звітності з ПДВ радимо ознайомитись з повним текстом листа.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Імпорт медобладнання: що з ПДВ».

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини