Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП-єдинник відмовився від продажу товарів, які потребують обліку товарних запасів: коли зникне обов’язок вести такий облік

Реклама

Нагадаємо, що обов'язок вести облік товарних запасів за місцем їх реалізації закріплено у п. 12 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР. Відповідно до нього суб'єкти господарювання, які заробляють у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, приймають готівку для виконання платіжної операції мають вести облік товарних запасів і продавати лише ті товари, що відображені в такому обліку.

При цьому платник податків повинен надавати контролерам на початок проведення перевірки документи, що підтверджують облік та походження товарних запасів (зокрема, але не виключно, документи про інвентаризацію товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб'єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів).

Наразі, якщо ФОП є платником єдиного податку, не зареєстрований платником ПДВ та не реалізує категорії товарів зі списку у п. 12 ст. 3 Закону № 265/95-ВР, то такий підприємець не повинен вести облік товарних запасів за місцем їх реалізації.

Тобто, обов'язок вести облік товарних запасів за місцем їх реалізації у ФОПа-єдинника, який не є платником ПДВ, зникає після вибуття останньої одиниці товару, яка зобов'язує вести такий облік.

Вимоги обліковувати товарні запаси, зауважили податківці Головного управління ДПС у Запорізькій області, не поширені на ФОПів-єдинників, які не сплачують ПДВ (крім тих, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарські засоби та вироби медичного призначення, ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних та напівдорогоцінних металів чи каміння).

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини