Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фермерам компенсують витрати за розмінування сільськогосподарських земель — ухвалено постанову

Реклама

Імовірно забрудненими і забрудненими залишаються 156000 км2 українських територій. Зокрема, це землі сільськогосподарського призначення. У Мінекономіки планують за 10 років очистити 80% забруднених земель і зробити їх безпечними для використання.

На сайті Мінекономіки повідомили, що на програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування в державному бюджеті на 2024 рік закладено 3 мільярди гривень.

Постанова Кабміну «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення» від 12.03.2024 р. № 284 набере чинності з дня офіційного опублікування. На момент підготовки матеріалу ще не оприлюднена.

Згідно з нею держава компенсуватиме 80% вартості розмінування ділянки фермерам, які працюють на власній чи орендованій землі. Ціну на послуги з розмінування визначатимуть на відкритих торгах в системі Prozorro. Компенсацію надаватимуть лише раз за одну забруднену ділянку.

Отже, порядок компенсації вартості послуг з розмінування сільськогосподарських ділянок такий:

  • до 15.11.2024 року фермер має подати заявку через ДАР, де здійснюють первинну верифікацію;

  • протягом 14 днів Центр гуманітарного розмінування додатково перевіряє подані документи;

  • визначають очікувану вартість розмінування с/г ділянок і проводять закупівлю таких послуг (7 днів - проведення тендеру, 5 днів - підписання договору);

  • фермера інформують про завершені торги і оператора переможця;

  • впродовж 5 днів з моменту інформування фермер перераховує 20% вартості послуг на відкритий спецрахунок;

  • Мінекономіки перераховує 80% вартості робіт на спецрахунок;

  • оператор протимінної діяльності розпочинає розмінування ділянки після резервування всієї суми (від подачі заявки фермером до початку роботи оператором має пройти не більше 39 днів);

  • оператор завершує розмінування ділянки і надсилає Центру документи, що підтверджують розмінування (акт виконаних робіт, акт проведення інспектування очищеної/розмінованої землі);

  • Центр гуманітарного розмінування перевіряє надіслані документи і надсилає їх банку;

  • банк перераховує кошти за розмінування оператору протимінної діяльності.

Важливо, що програму компенсації поширено на підтверджено забруднені ділянки в Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Донецькій, Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

При цьому не зможуть претендувати на компенсації фермери, проти яких Україна запровадила санкції або ж кінцеві власники с/г товаровиробника є громадянами країни-агресора. Фермери, які перебувають в стадії ліквідації чи банкрутства, а також ті, хто мають податковий борг, теж не зможуть отримати компенсації.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини