Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штраф за помилкову сплату податку скасували, строк бюджетного відшкодування скоротили – зміни у ПКУ

15 березня 2024, 09:09
831
0
Автор:
Реклама

Президент України 14 березня підписав Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» від 23.02.2024 року №3603-ІХ. Йдеться про законопроєкт №9662, покликаний осучаснити ПКУ - ці ініціативи ми вже коментували.

Зокрема, у ПКУ закріпили: не буде покарання за помилкову сплату платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок - якщо це сталося без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку або узгодженої суми грошового зобов'язання до бюджету.

А ще Закон №3603 відкриває нові можливості для платників податків спілкуватися з ДПС за допомогою відеоконференцій.

Серед інших новацій Закону №3603 також:

- встановлення податкових пільг щодо плати за землю та нерухоме майно для населених пунктів, які підлягають обов'язковій евакуації;

- звільнення від сплати ПДФО та оподаткування за пільговою ставкою 7% ПДВ на певні ліки;

- скорочення строків бюджетного відшкодування ПДВ;

- розв'язання проблеми завищення норм втрат тютюнової сировини виробниками тютюнових виробів та можливості списання її на "відходи".

Закон №3603 набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але окремі норми наберуть чинності в інші строки (через три місяці, з 1 серпня 2024 року тощо). Зміни щодо скорочення термінів бюджетного відшкодування податку на додану вартість набирають чинності з першого числа четвертого місяця, наступного за місяцем, у якому опубліковано цей Закон.

Більш детально Закон №3603 проаналізуємо після його офіційного оприлюднення.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини