Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чим ризикує платник порушуючи терміни подання податкових декларацій

Реклама

Камеральною, відповідно до пп. 75.1.1 ПКУ, називають перевірку, яку проводять у приміщенні контролюючого органу лише на підставі даних, що платники зазначили у податкових деклараціях (розрахунках), даних системи електронного адміністрування ПДВ, інформації з Єдиного реєстру акцизних накладних та даних системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, а також даних СОД РРО.

Предметом такої перевірки може бути і своєчасність подання податкових декларацій (розрахунків) ( пп. 75.1.1 ПКУ).

Камеральну перевірку проводять посадові особи контролюючого органу без будь-якого спеціального рішення його керівника або направлення, згідно з п. 76.1 ПКУ.

Водночас і згода платника податків на таку перевірку та його присутність під час її проведення не обов'язкова.

Поряд з цим документальну позапланову перевірку проводять, якщо платник податків не подав в установлений законом строк податкову декларацію, розрахунки, звітність для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до п. 39.4 ПКУ, якщо їх подання передбачено законом (пп. 78.1.2 ПКУ).

У п. 78.4 ПКУ автори прописали, що рішення про проведення документальної позапланової перевірки приймає керівник контролюючого органу і оформлює його наказом. При цьому, проводити такі перевірки контролери можуть лише у випадку, якщо до початку проведення зазначеної перевірки платнику вручили копію наказу про її проведення, у порядку, що прописаний у ст. 42 ПКУ.

Проте, зазначили у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області, з 01.12.2023 року відповідно до пп. 69.351 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ діє мораторій на:

  • проведення документальних перевірок платників єдиного податку І та ІІ груп - до 01 грудня 2024 року;

  • проведення документальних перевірок платників податків, податковою адресою яких є ТОТ та території активних/можливих бойових дій (крім певних виключень, зокрема, щодо документальних позапланових перевірок платників, податкова адреса яких станом на дату початку можливих бойових дій є територія можливих бойових дій, які проводять з підстав, визначених пп. 78.1.2 ПКУ (в частині контролю за трансфертним ціноутворенням)).

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Варто прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини