Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ріст допомоги при народженні майже у 10 разів і повернення допомоги по догляду до 3 років – проєкт

19 березня 2024, 08:32
17549
0
Автор:
Реклама

Група народних депутатів зареєструвала у парламенті проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо розміру допомоги при народженні (усиновленні) дитини та встановлення державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (№11072 від 11.03.2024).

Проєктом пропонують збільшення розміру державної допомоги при народженні (усиновленні) дитини - її повинні нараховувати у розмірі:

- кратному 150 розмірам прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого на день народження дитини, - на першу дитину (якби відповідна норма діяла вже зараз, то така виплата у 2024 році склала б більше 384 тисяч грн);

- кратному 100 розмірам прожиткового мінімуму, - на другу дитину;

- кратному 50 розмірам прожиткового мінімуму, - на третю і кожну наступну дитину.

Згідно з проєктом виплату допомоги здійснюватимуть одноразово у двадцятикратному розмірі прожиткового мінімуму - при народженні дитини, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Також встановлюється, що одноразова натуральна допомога "пакунок малюка" надається у строк, що не перевищує 30 календарних днів з дня народження дитини у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України

Проєкт пропонує запровадити допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Така допомога, за задумом авторів законопроєкту, буде надаватися у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом, встановленим для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років.

У разі ухвалення цей Закон набере чинності з 1 січня 2025 року. Утім, таке різке збільшення навантаження на бюджет може не знайти розуміння у решти депутатів та уряду.

Не витрачайте час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Читайте також «Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку: умови та порядок надання».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини