Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 1 квітня зросте розмір штрафів для роботодавців – Держпраці

26 березня 2024, 07:44
10944
0
Автор:
Реклама

Як відомо, згідно з Законом про держбюджет-2024 мінімальна заробітна плата з 1 квітня зросте до 8000 грн. Ну а загальні підстави відповідальності за порушення законодавства про працю визначені статтею 265 КЗпП, і вони залежать саме від розміру мінімальної заробітної плати. Тож з 1 квітня зростуть і санкції для роботодавців. Наведемо розміри відповідних штрафів.

По-перше, 80 тисяч грн штрафу доведеться заплатити за кожного працівника, щодо якого скоєно одне з наступних порушення:

- фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);

- оформлення працівника на неповний робочий час або за трудовим договором з нефіксованим робочим часом у разі фактичного виконання роботи протягом усього робочого часу;

- виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків.

Відпустки, податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Щоправда, до юридичних осіб та ФОП, які є платниками єдиного податку першої-третьої груп спершу застосовують не штраф, а попередження.

А от у разі повторного протягом двох років вчинення порушення штраф виросте аж утричі - до 240 тисяч грн.

По-друге, з 1 квітня за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці штраф буде становити 16 тисяч грн за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, нагадує Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини