Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи оподаткують військовим збором разову нецільову матеріальну допомогу від роботодавця

Реклама

Працедавець може надати своєму працівникові матеріальну допомогу за його заявою у зв'язку з особистими обставинами не встановлюючи цілі або напрями її витрачання. У такому випадку сума допомоги є нецільовою благодійною допомогою та має бути оподаткована згідно з п. 170.7 ПКУ.

Нагадаємо, що відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включають до оподатковуваного доходу суму нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надають резиденти - юридичні або фізичні особи на користь платника податку протягом звітного року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу. При цьому граничний розмір доходу визначений згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ і встановлений на 1 січня року (у 2022 році - 3470,00 грн., у 2023 році - 3760,00 грн., у 2024 році - 4240,00 гривень).

Водночас, якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує зазначений розмір, то сума такої допомоги в частині її перевищення має бути оподаткована військовим збором на загальних підставах.

Таким чином, інформує Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків, не оподатковують ПДФО суму нецільової благодійної допомоги, яку надає роботодавець працівникові, якщо сукупно у 2024 році вона не перевищує 4240,00 грн. Проте в частині її перевищення суму нецільової благодійної допомоги оподатковують військовим збором на загальних підставах.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини