Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи застосують штраф за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної з нульовою ставкою, якщо вона складена після 08.02.2023 р.

20 березня 2024, 12:00
491
0
Автор:
Реклама

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків звертає увагу на відповідь на запитання: «Чи застосовується штраф за несвоєчасну реєстрацію в ЄРПН податкової накладної з нульовою ставкою, якщо вона складена після 08.02.2023, і відповідно до якої норми закону?»

На думку спеціалістів, у разі порушення строків, визначених ПКУ, для реєстрації в ЄРПН податкових накладних, складених на операції з постачання товарів/послуг, що оподатковуються за нульовою ставкою, застосовуються штрафні санкції в розмірах, встановлених п. 1201.1 ПКУ, а саме: штраф у розмірі 2% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 гривень.

Нагадаємо, що із 08 лютого 2023 року набрав чинності Закон № 2876, згідно з яким підрозділ 2 розділу XX ПКУ доповнено пунктами 89 та 90.

Так, тимчасово, протягом дії воєнного стану та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, штраф за порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого п. 89 підрозділу 2 розділу XX ПКУ для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної в ЄРПН, встановлюється у розмірах, визначених п. 90 підрозділу 2 розділу XX ПКУ:

Проте п. 90 підрозділу 2 розділу XX ПКУ не визначено відповідних зменшених розмірів штрафів за порушення граничних строків, передбачених п. 89 підрозділу 2 розділу XX ПКУ для реєстрації в ЄРПН податкових накладних, зокрема, які складені на операції з постачання товарів/послуг, що оподатковуються за нульовою ставкою.

При цьому зміни, передбачені пунктами 89 та 90 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, не скасовують діючого податкового обов'язку щодо реєстрації в ЄРПН податкових накладних, які складені на операції з постачання товарів/послуг, за якими не нараховується ПДВ (звільнені від оподаткування, оподатковуються за нульовою ставкою), визначеного ст. 201 ПКУ, та не звільняють платника податку від відповідальності за порушення такого обов'язку, визначеного п. 1201.1 ПКУ.

Читайте також статтю «Штрафи за податкові порушення в період воєнного стану: строки реєстрації податкових накладних».

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини