Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як декларувати облігації внутрішньої державної позики та операції з ними — НАЗК

Реклама

На сайті НАЗК звернули увагу на те, що багато декларантів уже придбали або мають намір придбати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), у тому числі й військові. Такі облігації є цінними паперами, а тому інформацію про них слід зазначити в декларації. Також відображати потрібно певні операції з ОВДП та їх результати.

У НАЗК нагадали, що емітентом ОВДП та джерелом доходу по них є Міністерство фінансів (код ЄДРПОУ 00013480).

Так, непогашені ОВДП, наявні у суб'єкта декларування або члена його сім'ї станом на кінець звітного періоду слід зазначати у розділі 7 «Цінні папери» декларації.

Водночас, ОВДП, номінальну вартість яких визначено в різних валютах випуску (гривня, долар США, євро), зазначають у декларації як окремі об'єкти у відповідній кількості таких ОВДП.

В полі «Вид цінного паперу» слід обрати позначку «Боргові цінні папери», а в полі «Вид боргових цінних паперів» - позначку «Державні облігації України».

В полі «Номінальна вартість одного цінного папера, грн» зазначають номінальна вартість одного ОВДП (наприклад, 1000 грн). У разі якщо номінальна вартість одного ОВДП визначена в іноземній валюті (наприклад, 1000 дол. США або 1000 євро), то у вказаному полі слід зазначати номінальну вартість в перерахунку на гривні за офіційним курсом НБУ станом на дату набуття ОВДП.

Датою набуття права на кілька ОВДП в одній валюті випуску, право на які набуто внаслідок укладення кількох правочинів, є дата останнього правочину.

Розглянемо особливості в певних операціях з ОВДП.

ОВДП прибдано у звітному періоді

Якщо у звітному періоді було придбано ОВДП, то у декларації слід заповнити такі розділи:

  • розділ 7 «Цінні папери» декларації - за умови, якщо цінні папери непогашені (наявні у суб'єкта декларування / члена його сім'ї) станом на кінець звітного періоду;

  • розділ 12.1 «Банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб?єкта декларування або членів його сім?ї відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно» декларації - за умови наявності рахунку у цінних паперах у банку / фінансовій установі станом на останній день звітного періоду (за умови, що рахунок відкрито не менше ніж за 30 календарних днів, що передували останньому дню звітного періоду) або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду;

  • розділ 14 «Видатки та правочини суб'єкта декларування» декларації - за умови, якщо разовий видаток на придбання ОВДП перевищує 50 ПМ.

Також потрібно заповнити розділ 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації - у випадку, якщо суб'єкт декларування, або член його сім'ї володіє купонними облігаціями і у звітному періоді отримує відсотковий дохід щомісяця / щокварталу тощо.

ОВДП погашено у звітному періоді

Якщо у звітному періоді відбулося погашення купонних / дисконтних ОВДП, то слід заповнити розділ 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації. При цьому:

  • якщо було погашення купонних ОВДП, то у декларації зазначають відомості про отриманий у звітному періоді дохід у розмірі номінальної вартості погашених ОВДП та дохід у вигляді відсоткового доходу по них;

  • якщо відбулося погашення дисконтних ОВДП, то у декларації зазначають відомості про отриманий у звітному періоді дохід у розмірі номінальної вартості погашених ОВДП.

Причому відомості про погашені у звітному періоді ОВДП не зазначають у розділі 7 «Цінні папери» декларації за звітний період.

Відомості про банки / фінансові установи, в яких відкриті рахунки у цінних паперах зазначають у розділі 12.1 «Банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб?єкта декларування або членів його сім?ї відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно» декларації за умови наявності рахунку у цінних паперах станом на останній день звітного періоду (за умови, що рахунок відкрито не менше ніж за 30 календарних днів, що передували останньому дню звітного періоду) або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини