Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін наближає ставки акцизу до рівня ЄС: зростуть ставки податку на пальне

Реклама

КМУ днями, за інформацією Мінфіну, схвалив проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку». Раніше Кабмін зареєстрував у ВРУ проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби», яким акцизний податок на тютюнові вироби автори планують прив'язати до євро.

Нагадаємо, що переглядають акцизи через необхідність наблизити національне законодавство до законодавства Європейського Союзу, що є наразі актуальним, оскільки Україна отримала статус країни-кандидата на членство у ЄС.

Отже, законотворці проєктом Закону пропонують змінити ПКУ з метою:

  • привести у відповідність до норм Директиви Ради ЄС № 92/83/ЄЕС класифікацію алкогольних напоїв у частині, що стосується визначення терміна «проміжні продукти» - вина та інші зброджені напої, які віднесено до кодів 2204, 2205, 2206 згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності;

  • збільшити розмір ставки акцизного податку для проміжних продуктів з 8,42 до 12,23 гривень за 1 літр (на 3,81 гривні), тобто до рівня розміру чинної ставки на вина ігристі та вина газовані;

  • привести розміри ставок акцизного податку на пальне до мінімальних рівнів таких ставок, встановлених в ЄС, поступово, протягом 4 років.

Водночас, за інформацією у Телеграм-каналі Тараса Мельничука, встановлено графік щорічного збільшення таких ставок з 01.07.2024 р. по 31.12.2027 р. включно. Також автори пропонують уточнити термін «середньозважена роздрібна ціна продажу сигарет» та зазначити, що така ціна розрахована із суми загальної вартості всіх сигарет з урахуванням усіх податків, реалізованих виробниками на митній території України та ввезених імпортерами на митну територію України.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини