Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ризики незадекларованої праці — Держпраці

Реклама

Незадекларована праця - це оплачувана діяльність, яка повністю або частково не оформлена відповідно до вимог законодавства. Її також називають неформальною, неофіційною, незареєстрованою, тіньовою, прихованою зайнятістю. Це соціальне явище справляє значний негативний вплив на економічний розвиток громади, фінансовий рівень забезпечення громадян. Про це ще раз нагадали у Східному міжрегіональному управлінні Державної служби України з питань праці.

Праця без оформлення трудових відносин позбавляє працівника:

  • гарантованого розміру заробітної плати;

  • права на щорічну відпустку, у тому числі додаткову й без збереження зарплати, відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами;

  • права на оплату лікарняного;

  • права на допомогу по безробіттю;

  • права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Нагадуємо, відповідно до ч. 4 ст. 24 Кодексу законів про працю України, роботодавець не може допускати працівника до роботи без укладення трудового договору, який має бути оформлений наказом чи розпорядженням. Причому роботодавцю потрібно повідомити центральний орган виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування ЄСВ про прийняття працівника на роботу в порядку, що встановив КМУ.

Підприємці стежать за змінами в LIGA360. Налаштуй моніторинг НПА, змін контрагентів та медіа-поля. Замов LIGA360:Підприємець прямо сьогодні.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини