Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заборгованість з єдиного внеску: які ризики для працівника та роботодавця

Реклама

Єдиний внесок платник має сплачувати незалежно від свого фінансового стану. Зобов'язання із сплати єдиного внеску необхідно виконувати в першу чергу, адже вони мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями. Виняток - виплата заробітної плати.

Нагадаємо, що правові та організаційні засади щодо збору та обліку єдиного внеску, умови та порядок його нарахування і сплати регулює Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

При наявності заборгованості по сплаті ЄСВ контролери надсилають (вручають) платникам вимогу про сплату боргу (недоїмки) згідно п. 3 розділу VI Інструкції «Про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» затвердженої Наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Вимогу про сплату боргу вважають узгодженою, тобто вона набирає чинності, якщо протягом десяти календарних днів з дня її надходження платник ЄСВ:

  • не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів з нарахованою пенею;

  • не узгодив вимогу з податковим органом шляхом оскарження в адміністративному чи судовому порядку;

  • не сплатив узгоджену суму боргу (з дня отримання відповідного рішення податкового органу або суду) після спливу останнього дня відповідного строку.

При узгодженні вимоги податківці протягом десяти робочих днів надсилають за Законом № 2464-VI до органу Державної виконавчої служби вимогу про сплату боргу (недоїмки) для примусового стягнення. Після чого блокують рахунки, в т.ч. карткові, арештовують майно, обмежують виїзд за кордон посадових осіб боржників чи самих ФОПів - боржників.

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадали, що до страхового стажу зараховують тільки ті періоди трудової діяльності, за які повністю сплачені страхові внески. Отже, період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не зарахують до страхового стажу до повного погашення боргу.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини