Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виробничі будівлі використовують як офісні: що з податком на нерухомість

2 квітня 2024, 12:25
205
0
Автор:
Реклама

Фахівці ДПСУ надали відповідь на питання «Чи є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, виробничі будівлі, що використовуються як адміністративно-побутові, для конторських та адміністративних цілей (офісні)?»

Контролери вказали, що пп "є" пп. 266.2.2 ПКУ визначено перелік об'єктів нерухомості, які не є об'єктом оподаткування, до яких входять будівлі промисловості, віднесені до групи "Промислові та складські будівлі" (код 125) Класифікатора будівель та споруд НК 018-2023, затвердженого Наказом № 3573 (далі - Класифікатор), які використовують за призначенням у господарській діяльності суб'єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B - F КВЕД ДК 009:2010, затвердженого Наказом № 530, та не здають в оренду, лізинг, позичку.

Згідно з Класифікатором до групи "Промислові та складські будівлі" (код 125) належить клас "Промислові будівлі" (код 1251), який включає будівлі, які використовують для промислового виробництва, зокрема, виробничі корпуси, цехи промислових підприємств тощо.

До групи "Офісні будівлі" (код 122) належить будівлі, які використовують, зокрема, як приміщення для конторських та адміністративних цілей, в тому числі для промислових підприємств (код класу 1220).

Тобто адміністративно-побутові (офісні) будівлі не підпадають під дію пп. "є" пп. 266.2.2 ПКУ. Враховуючи зазначене, будівлі, які використовують як адміністративно-побутові, для конторських та адміністративних цілей (офісні), в тому числі для промислових підприємств, є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з врахуванням рішень сільських, селищних, міських рад.

Водночас визначення належності об'єкта нежитлової нерухомості (будівлі, приміщення) до того чи іншого класу будівель проводять на підставі документів, що підтверджують їх право власності з врахуванням класифікаційних ознак та функціонального призначення такого об'єкта нерухомості згідно з Класифікатором.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Нерухомість у різних територіальних громадах: як звітувати з податку на нерухоме майно»

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 106.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини