Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виплата грошової допомоги в разі загибелі через російську агресію – КМУ вніс зміни

4 квітня 2024, 10:55
1284
0
Автор:
Реклама

Кабінет Міністрів постановою від 2 квітня 2024 р. № 375 вніс зміни до Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров'ю, завдану працівникам об'єктів критичної інфраструктури, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України. Новації спричинені Законом №3515, який відкоригував норми щодо призначення і виплати відповідної одноразової грошової допомоги, цей Закон набрав чинності 29 березня 2024 року.

Отже, у Порядку закріпили, що відповідна особа вправі скласти в письмовій довільній формі на випадок своєї загибелі (смерті) особисте розпорядження про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров'ю (ОГД) особі (особам) за її вибором, визначивши розмір частки таких осіб у відсотках. Простіше кажучи - надалі посадовці органів влади та працівники критичної інфраструктури зможуть складати особисте розпорядження про те, хто саме отримає допомогу від держави в разі їхньої загибелі через російську агресію.

Незалежно від змісту особистого розпорядження кошти з ОГД виплатять таким категоріям: малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти, непрацездатна вдова (непрацездатний вдівець), непрацездатні батьки загиблої (померлої) особи.

За відсутності особистого розпорядження одноразова грошова допомога за шкоду життю та здоров'ю призначається і виплачується рівними частками всім особам, які за законодавством мають право на її призначення і виплату, за їх особистими заявами або заявами їх законних представників незалежно від адреси задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування).

Також по-новому прописали у Порядку правила про випадки, в яких призначення і виплата ОГД не здійснюються.

Нагадаємо, що за Законом №3515 військові можуть скласти особисте розпорядження на випадок своєї загибелі про виплату одноразової грошової допомоги особі (особам) за вибором, визначивши розмір частки таких осіб у відсотках. Розпорядження має бути складено письмово у довільній формі та засвідчене командиром військової частини або нотаріусом.

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини