Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли припиняти виплату середнього заробітку мобілізованому після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.22 року

Реклама

Відповідно до ст. 119 КЗпП (в редакції, що діяла до 19.07.2022) за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період тощо, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення роботодавці мали зберігати місце роботи, посаду і середній заробіток.

Після внесених змін до ст. 119 КЗпП з 19.07.2022 року роботодавця зобов'язали на період військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігати лише місце роботи і посаду.

Проте роботодавці в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників (ст. 91 КЗпП). Якщо згідно умов колективного договору за працівником зберігали середній заробіток після 19 липня 2022 року, то насамперед слід керуватися положеннями колективного договору щодо строків і порядку проведення виплат. У разі, коли положеннями колективного договору ці питання не були визначені, то питання можна врегулювати шляхом внесення змін до колективного договору в порядку передбаченому ст. 14 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 р. № 3356-XII.

При цьому можна застосувати положення щодо припинення виплати середнього заробітку працівнику з дати виключення його із особового складу військової частини.

У Східному міжрегіональному управлінні Державної служби України з питань праці зауважили: відповідно до ст. 24 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-XII померлого військовослужбовця виключають із списків особового складу військової частини з наступного після загибелі (смерті) дня. Якщо військовослужбовця, визнали у встановленому законом порядку безвісно відсутнім або оголосили померлим, то його виключають із списків особового складу військової частини з дня набрання законної сили рішенням суду.

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні економте 50% при замовленні LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Встигніть замовити за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини