Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи зареєструють платником єдиного податку ФОПа з податковим боргом, що не пов'язаний з госпдіяльністю

Реклама

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що контролери можуть і не зареєструвати ФОПа платником єдиного податку. Податківці відмовляють підприємцям через податковий борг зі сплати податків та зборів, за якими визначені грошові зобов'язання, в тому числі через ті, які не пов'язані з господарською діяльністю, крім наявної недоїмки зі сплати єдиного внеску.

Отже, відповідно до пп. 291.5.8 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку І - ІІІ груп платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником-єдинником мають податковий борг. Проте це не стосується безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

При цьому вимоги, зокрема, п. 291.5 ПКУ не поширені на платників єдиного податку ІІІ групи - електронних резидентів (п. 291.8 ПКУ).

Контролери зауважили, що однією з підстав для відмови у реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку згідно з пп. 299.6.1 ПКУ є невідповідність такого суб'єкта вимогам ст. 291 ПКУ.

Нагадаємо, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ (пп. 14.1.175 ПКУ).

ПКУ не регулює питання погашення зобов'язань зі сплати ЄСВ (крім особливостей функціонування єдиного рахунку, подання звітності щодо суми нарахованого ЄСВ), зборів на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій (п. 1.3 ст. 1 ПКУ). Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску визначено Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Також податківці зауважили, що сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом № 2464-VI, обчислена податковим органом у випадках, передбачених Законом, є недоїмкою (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464-VI).

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні економте 50% при замовленні LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Встигніть замовити за вигідною ціною.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини