Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли податкові агенти не несуть відповідальності за сплату грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок

16 квітня 2024, 13:30
94
0
Автор:
Реклама

Фахівці ДПСУ надали відповідь на питання «Чи звільняються від фінансової відповідальності податкові агенти у разі сплати грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок , без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку?».

Контролери наголосили, що 16.03.2024 набрав чинності Закон України від 23.02.2024 р. № 3603-ІX, яким внесено зміни, зокрема, до ст. 112 та ст.129 ПКУ.

Так, згідно з пп. 112.8.81 ПКУ обставинами, що звільняють від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, є помилкова сплата платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок (без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку або узгодженої суми грошового зобов'язання до бюджету). Умовою підтвердження таких обставин є вчинення платником дій, передбачених ст. 43 ПКУ, щодо повернення помилково сплачених грошових зобов'язань.

Пп. 129.9.8 ПКУ визначено, що пеня не нараховується, а нарахована пеня підлягає анулюванню у разі помилкової сплати платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок (без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку або узгодженої суми грошового зобов'язання до бюджету). Умовою підтвердження таких обставин є вчинення платником дій, передбачених ст. 43 ПКУ, щодо повернення помилково сплачених грошових зобов'язань.

Відповідно до ст. 43 ПКУ обов'язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов'язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які повертаються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Закон № 3603: адміністрування податків».

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 103.26 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Скористайтесь спецпропозицією для рішення LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Отримайте максимум аналітичних матеріалів, алгоритмів дій для роботи та бухгалтерських сервісів. Замовте зараз з економією 50%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини