Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як у додатку 4ДФ відобразити суми наданих доходів у негрошовій формі, до яких застосовують коефіцієнт

18 квітня 2024, 13:25
249
0
Автор:
Реклама

Фахівці ДПСУ надали відповідь на питання «Як у додатку 4ДФ до Розрахунку податковий агент відображає суми наданих платнику податку доходів у негрошовій формі, до яких застосовується коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ?».

Контролери наголосили, що у разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.

Нарахований дохід відображають повністю, без вирахування ПДФО, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, - обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок зарплати працівника, суми податкової соціальної пільги за її наявності та військового збору (у періоді його справляння).

Водночас у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

Заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, має бути відображена в розд. І додатка 4ДФ до Розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який її було нараховано. Наприклад, у розд. І додатка 4ДФ до Розрахунку за січень відображається зарплата, яка нарахована у січні та виплачена в лютому, за лютий (нарахована у лютому та виплачена в березні), за березень (нарахована в березні та виплачена у квітні).

Згідно з п. 164.5 ПКУ під час нарахування доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

К = 100 : (100 - Сп), де

К - коефіцієнт;

Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

До наведеної формули застосовується ставка податку 18% (для ставки податку 18%. - коефіцієнт 1,21951).

Враховуючи викладене, податковий агент у графах 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу» рядка 06 розд. І додатка 4ДФ до Розрахунку відображає суми наданих платнику податку доходів у негрошовій формі, з урахуванням коефіцієнту передбаченого п. 164.5 ПКУ.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Військовий збір і натуральний коефіцієнт: гарні новини від ДПС, але...»

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 103.25 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Хочете отримати найвигіднішу ціну на преміум-рішення LIGA 360: Бухгалтер? Тільки зараз для тарифу діє спецпропозиція. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини