Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи сплачувати земельний податок єдинникам у разі тимчасового припинення господарської діяльності

24 квітня 2024, 13:40
85
0
Автор:
Реклама

Фахівці ДПСУ надали відповідь на питання «Чи повинна ЮО - платник ЄП ІІІ групи - власник земельних ділянок (землекористувач на правах постійного користування земельними ділянками) у разі тимчасового припинення господарської діяльності сплачувати земельний податок?».

Контролери наголосили, що Тимчасове припинення діяльності означає припинення провадження заявлених при реєстрації видів діяльності, що свідчить про те, що земельну ділянку не використовують для господарської діяльності.

Платників єдиного податку звільнено від обов'язку нараховувати, сплачувати та подавати податкову звітність з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовують, зокрема, платники єдиного податку ІІІ групи для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування) (пп. 4 п. 297.1 ПКУ).

Оскільки звільнення, передбачене пп. 4 п. 297.1 ПКУ, поширено на земельні ділянки, що використовують платники єдиного податку І - ІІІ груп для провадження господарської діяльності, то у разі тимчасового припинення діяльності земельний податок справляється на загальних підставах.

При цьому за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, які включені до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих російською федерацією, плата за землю, в тому числі земельний податок, не нараховується та не сплачується з урахуванням норм розд. XII та пп. 69.14 підрозд. 10 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Земельний податок для юридичних осіб: нарахування та звітність за 2024 рік».

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 111.01 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Платіть менше - отримуйте більше! Тільки у квітні економте 50% при замовленні LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Встигніть замовити за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини