Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про мобілізацію – Міноборони прокоментувало зміни, які запрацюють 18 травня

25 квітня 2024, 13:35
1235
0
Автор:
Реклама

Як відомо, Закон з новими правилами щодо мобілізації, ухвалений парламентом та підписаний Президентом України, вступить в дію вже з 18 травня. Міноборони в інфографіці навело основні зміни, які стосуються як військовослужбовців, так і цивільних громадян України.

Зміни щодо військового обліку

Усі призовники, військовозобов'язані та резервісти через 60 днів з дня набрання чинності Законом, мають з'явитись до ТЦК, у ЦНАП або скористатися електронним кабінетом і пройти звірку персональних даних із обліковими даними ТЦК. Чоловіки віком від 18 до 60 років, які зняті з військового обліку у зв'язку з вибуттям за межі України на строк понад 3 місяці, повинні стати на військовий облік.

Громадяни зобов'язані мати при собі під час воєнного стану та/або під час проведення мобілізації військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу разом із документом, що посвідчує особу.

Реєстрація особою, яка стоїть або стає на військовий облік, електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста відбувається у добровільному порядку.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Зміни щодо мобілізації та повісток

Запроваджено обов'язкове проходження медичного огляду для всіх військовозобов'язаних.

Участь в оповіщенні військовозобов'язаних під час мобілізації разом із ТЦК братимуть поліція, місцеві органи державної влади, органи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ і організацій.

Поважними причинами неприбуття громадянина по повістці до ТЦК будуть: перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк; смерть близьких родичів.

Затверджено перелік інформації, яка має бути зазначена в повістці. Кожен військовозобов'язаний знатиме, що це саме його повістка. Повістка перестане бути елементом шантажу та залякування.

Зміни у проходженні військової служби

Відбулося запровадження базової військової служби для чоловіків віком від 18 до 25 років.

Соціальні питання та мотивація для військовослужбовців:

- щорічна основна відпустка тривалістю 30 днів під час дії воєнного стану, протягом календарного року може надаватися частинами, при цьому одна частина не менше 15 календарних днів;

- додаткова відпустка за знищену техніку тривалістю не більше 15 календарних днів на рік;

- додаткова відпустка військовослужбовцям, звільненим із полону, тривалістю 90 календарних днів зі збереженням грошового забезпечення;

- розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця не може становити менше 15 мільйонів гривень;

- у разі укладення контракту, одноразово надається сертифікат на купівлю транспортного засобу в розмірі 150 тисяч гривень.

- у разі укладення першого контракту надається одноразова компенсація 50 відсотків від першого внеску за програмою єОселя, додатково 100 тисяч гривень після першого року військової служби, та ще 100 тисяч гривень після другого;

- не нараховуються штрафні санкції, пеня за невиконання зобов'язань перед підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, зокрема, банками, а також проценти за користування кредитом, окрім кредитних договорів щодо придбання майна або автомобіля.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Наведемо ключове з оприлюдненого Міноборони (повністю з інфографікою можна ознайомитися на сайті відомства). До речі, раніше Міноборони розповіло кого позбавлять відстрочки від служби в армії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини