Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТЦК будуть направляти військовозобов'язаним не лише повістки – коментар юриста

26 квітня 2024, 16:40
3276
0
Автор:
Реклама

Як відомо, за законом про мобілізацію, який набере чинності 18 травня, всі чоловіки військовозобов'язаного віку повинні протягом 60 днів з'явитися до ТЦК, щоб стати на військовий облік та оновити свої облікові дані. Якщо вони цього не зробили, їм надсилатимуть ще один документ від ТЦК - вимогу. Що це за документ і кому його будуть надсилати, в коментарі РБК-Україна пояснила адвокат Катерина Аніщенко.

За її словами, вимогу не надсилатимуть замість повістки - це різні документи, які мають свою послідовність. Вимогу будуть надсилати саме після повістки, якщо чоловік військовозобов'язаного віку її проігнорував. Тобто вимога є наступним або похідним документом після повістки, за якою людина не з'явилася до ТЦК.

«Коли людина не з'явилася за повісткою, тоді ТЦК направляє запит у відділ поліції з проханням провести адміністративне затримання цієї особи. Якщо адміністративне затримання протягом 5 днів після цього не відбулося, тоді ТЦК направляє чоловіку «вимогу». «Вимога» - це по суті досудове регулювання спору, де передбачається, що особа повинна з'явитись до ТЦК», - коментує Катерина Аніщенко.

У протилежному випадку в ТЦК будуть вимушені звернутися до суду з заявою про заборону керувати транспортними засобами та накладення інших адміністративних стягнень на цю людину як на ухилянта.

Тобто алгоритм направлення вимоги наступний:

- якщо громадянин не з'явився до ТЦК, не пройшов ВЛК або не уточнив свої дані протягом 60 днів, то ТЦК звертається до поліції з вимогою доставити такого громадянина до ТЦК;

- у разі неможливості такої доставки, керівник ТЦК протягом 5 днів направляє цьому громадянину у паперовій формі поштою саму вимогу. Вважається, що вона отримана з моменту, коли працівник пошти поставить свій підпис про її отримання адресатом або про те, що особа відмовилася отримувати цей документ чи відсутня за адресою реєстрації.

«ТЦК протягом 10 днів після повернення цієї «вимоги» з відміткою пошти направляє матеріали справи до суду. З доказами того, що вони застосували можливі способи для того, щоб повідомити військовозобов'язаного про його обов'язок стати на військовий облік. І в подальшому вже суд буде розглядати дану справу і виносити адміністративні стягнення. Такі справи будуть розглядати загальні місцеві суди за адресою реєстрації військовозобов'язаного чоловіка», - звертає увагу адвокат.

Передбачається, що справи у судах стосовно чоловіків призовного віку після надсилання вимоги будуть розглядатися в порядку письмового провадження без виклику людини до суду. «В законі вказано, що такі справи будуть розглядатися в судах протягом 30 днів, але я думаю, це займе більше часу. Можливо, близько двох місяців», - каже Катерина Аніщенко.

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини