Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В яких випадках волонтер повинен подавати річну декларацію

2 травня 2024, 13:20
91
0
Автор:
Реклама

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включають суму (вартість) благодійної допомоги, зокрема, отриманої благодійниками - фізособами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації (далі - Реєстр волонтерів) в порядку, визначеному Законом № 5073 , для надання благодійної допомоги на користь осіб, визначених у підпунктах "а" та "в" пп. 165.1.54 ПКУ ., у розмірі, фактично використаному на такі цілі, та на відшкодування документально підтверджених витрат таких благодійників, пов'язаних із наданням зазначеної благодійної допомоги.

Положення пп. "б" пп. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ застосовуються до благодійної допомоги, отриманої зазначеними благодійниками - фізичними особами у звітному податковому році, що передує року внесення фізичної особи до Реєстру волонтерів. Про це нагадали спеціалісти ГУ ДПС у Івано-Франківській області.

Водночас, п. 179.2 ПКУ визначені випадки, в яких обов'язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, крім випадків, коли подання Декларації прямо передбачено ПКУ, якщо, зокрема, такий платник податку отримував:

- доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу.

У разі якщо платник податку зобов'язаний подавати Декларацію відповідно до інших положень ПКУ, то в ній поряд з іншими доходами зазначаються доходи, передбачені п. 179.2 ПКУ.

Враховуючи викладене, благодійник - фізична особа, яка внесена до Реєстру волонтерів в порядку, визначеному Законом № 5073, має право не подавати Декларацію за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Благодійна допомога для волонтера: що змінює Закон № 3219 в оподаткуванні з 1 серпня 2023 року».

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини