Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що робити з працівником, який виїхав з України, після закінчення 90-денної відпустки

2 травня 2024, 15:15
1306
0
Автор:
Реклама

Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 днів відпустки «за свій рахунок» не стає до роботи? Працівник, який вже використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону №2136 та не готовий повернутися до роботи, може оформити інші види відпусток без збереження зарплати або звільнитися, наприклад, за власним бажанням чи за угодою сторін.

Якщо працівник відмовляється оформити відпустку без збереження зарплати та звільнятися, відсутність працівника на робочому місті табелюється позначкою «НЗ» (неявки з нез'ясованих причин) до вирішення питання.

У випадку, якщо після завершення відпустки без збереження зарплати за цією підставою працівник не вийшов на зв'язок із роботодавцем і не повідомив про свої подальші дії, то в Табелі обліку використання робочого часу проставляється відмітка «НЗ».

Водночас відповідно пункту 8-3 статті 36 КЗпП відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль є підставами припинення трудового договору.

Але відсутність працівника, яка обумовлена необхідністю збереження життя та здоров'я таких працівників та їх сімей, вважається відсутністю на роботі з поважних причин, каже Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини