Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як повернути переплату з ПДФО, що виникає після річного перерахунку сум доходу

10 травня 2024, 13:40
157
0
Автор:
Реклама

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає переплата ПДФО, то на її суму зменшують суму нарахованого податкового зобов'язання платника податку у відповідному місяці. Про це нагадали спеціалісти ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

За словами контролерів, роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого ПДФО за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування податкової соціальної пільги.

Результати річного перерахунку сум доходів, нарахованих платнику податку у вигляді зарплати, а також сум наданих податкових соціальних пільг працедавець відображає у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата утриманого податку, то суму такої недоплати роботодавець стягує за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу - за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати (пп. 169.4.4 ПКУ).

При цьому, якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає переплата податку, то на її суму зменшують суму нарахованого податкового зобов'язання платника податку у відповідному місяці.

Аналогічне роз'яснення ДПС розміщено також в категорії 101.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Радимо також ознайомитися зі статтею «Повернення переплати з ПДФО: коли можна подати заяву».

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини