Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП надає виключно послуги: як вести облік товарних запасів

Реклама

Правила ведення обліку товарних запасів затверджені наказом Мінфіну «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку» від 03.09.2021 р. № 496. Про це нагадали у Головному управлінні ДПС у Київській області.

Відповідно до п. 17 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-ХІІ, послуга - це діяльність виконавця з надання (передачі) споживачеві певного визначеного договором матеріального чи нематеріального блага, що здійснюють за індивідуальним замовленням споживача для задоволення його особистих потреб.

ФОПи, також платники єдиного податку, які надають виключно послуги, але при цьому використовують товарні запаси, що включені до вартості таких послуг, зобов'язані вести облік товарних запасів. Йдеться про сировину, матеріали, запасні частини, напівфабрикати власного виробництва на складах комплектуючих тощо. Облік згаданих товарних запасів ФОПи ведуть за формою обліку, встановленою наказом Мінфіну № 496, і відображають інформацію про їх надходження та вибуття.

Водночас, якщо ФОП при наданні послуг не використовує товарні запаси, то і обов'язок вести облік товарних запасів у нього не виникає.

Також, інформують податківці, не зобов'язані вести Форму обліку ФОП - платники єдиного податку, які не сплачують ПДВ та не провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних виробів тощо.

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини