Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав Закон про збільшення штрафів за порушення норм військового обліку та мобілізації

17 травня 2024, 15:05
7755
0
Автор:
Реклама

Президент підписав Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 9 травня 2024 року № 3696-IX. Його предтечею був законопроєкт №10379, який викликав бурхливе обговорення в суспільстві, а під час проходження через парламент з нього вилучили норми щодо кримінальної відповідальності за відповідні правопорушення.

Згідно з текстом Закону, який був переданий на підпис Президенту, у КпАП з'являться нові статті 210 та 210-1. Перша передбачає відповідальність за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку. Її санкція в особливий період (тобто і під час повномасштабної війни, викликаної збройною агресією російської федерації) - штраф від 17000 до 25500 грн.

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (ст. 210-1 КпАП) обернеться в особливий період для громадян штрафом від 17000 до 25500 грн, а для посадовців органів влади та юридичних осіб - штрафом від 34000 грн до 59500 грн.

До речі, за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КпАП, адміністративне стягнення може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

Закон повинен набрати чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини