Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи є доходом підприємця повернуті банком депозитні кошти — ДПС

Реклама

Доходом ФОПа, платника єдиного податку, є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в готівковій та/або безготівковій формі; матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (пп. 1 п. 292.1 ПКУ). Про це нагадали у Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

При цьому, зауважили податківці, до доходу не включають отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів. Також до доходу не включають кошти, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності.

Водночас до суми доходу платника єдиного податку включають вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) згідно з п. 292.3 ПКУ. Тобто таких, що надані платнику-єдиннику згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані йому на відповідальне зберігання і використані ним.

У ДПС відмітили, що залучення банком вкладів (депозитів) від вкладників підтверджують договором банківського вкладу, згідно з п. 11 розд. ІІ Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій та операцій з ощадними сертифікатами банку, затвердженого постановою Правління НБУ від 03.12.2003 р. № 516.

За договором банківського вкладу банк, що прийняв від вкладника або для нього грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язаний виплачувати вкладникові цю суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, установлених договором.

Такий договір укладають на умовах видачі вкладу (депозиту) на першу вимогу або на умовах повернення вкладу (депозиту) зі спливом установленого договором строку.

Отже, не є доходом ФОПа - платника єдиного податку кошти, повернуті банком з депозитного рахунку ФОПа на його поточний рахунок після закінчення депозитного договору, якщо зазначені кошти були включені до доходу такого підприємця в період їх отримання.

Як новому ФОП бути впевненим у своїх рішеннях? З LIGA360:Підприємець. Тут знайдеш довідкову інформацію, роз'яснення держорганів, актуальні документи і законодавство. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини