Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Авто включили до Переліку після 01 лютого: чи сплачувати транспортний податок

Реклама

Про авто, за які треба платити транспортний податок у 2024 році ми писали на початку року. Наразі податківці Головного управління ДПС у Запорізькій області нагадали, що визначальною ознакою віднесення транспортного засобу до об'єкта оподаткування транспортним податком є наявність його у Переліку.

Причому, якщо Мінекономіки доповнює Перелік відповідним легковим автомобілем, у тому числі після 1 лютого, то такий автомобіль є об'єктом оподаткування транспортним податком починаючи з 1 січня податкового року.

Згідно з пп. 267.1.1 ПКУ платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ є об'єктами оподаткування.

Йдеться про легкові авто, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої на початок року.

Таку вартість визначає Мінекономіки станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Щороку саме до 1 лютого Міністерство, на своєму офіційному вебсайті розміщує Перелік легковиків, за які власники повинні заплатити транспортний податок.

Середньоринкову вартість автівок визначають спираючись на постанову КМУ «Про затвердження Методики визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів та внесення змін у додатки 1 і 2 Порядку визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів» від 18.02.2016 р. № 66.

Якщо у Переліку Мінекономіки немає інформації про марку, модель легкового автомобіля, що має ознаки об'єкта оподаткування транспортним податком, Мінекономіки за зверненням ДПС та/або власника зазначеного легкового авто визначає його середньоринкову вартість, доповнює Перелік такою інформацією та розміщує її на своєму офіційному вебсайті (п. 13 Методики).

Власник легкового автомобіля, інформують податківці, може отримати інформацію з офіційного вебсайту Мінекономіки про середньоринкову вартість автомобіля. Для цього потрібно лише ввести дані про марку, модель, рік випуску, об'єм циліндрів двигуна та тип пального (п. 14 Методики).

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини