Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДВ і військовий збір підвищать і введуть для ФОП-єдинників

24 травня 2024, 09:20
6829
0
Автор:
Реклама

Кабмін працює над законопроєктом про підвищення податків. Зміни стосуються ПДВ та військового збору, який можуть не лише підвищити, а й запровадити для ФОП на спрощеній системі оподаткування. Про це Forbes розповіли четверо депутатів із фінансово-економічного блоку Ради та високопосадовець у Кабміні.

"Військовий збір в уряді планують підвищити з 1,5% до 5%, кажуть троє депутатів Ради. Аналогічну ставку податку в 5% можуть запровадити й для ФОПів, стверджують двоє депутатів з фінансового-економічного блоку", - пише видання. Водночас, про рівень підвищення ПДВ ще йдуть дискусії. Ймовірне підвищення - на 2-3%. "Зміни не є фінальними, дискусія щодо них ще триває", - зазначає Forbes.

До Ради відповідний законопроєкт може потрапити наприкінці червня - початку липня. Якщо документ ухвалять швидко, то оновлені ставки запрацюють не раніше вересня.

За розрахунками Forbes, підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5% для найманих працівників (без урахування можливого запровадження військового збору для ФОП) може принести бюджету додатково 90-100 млрд грн на рік. Підвищення ставки ПДВ на 1% дасть близько 40 млрд грн додаткових річних доходів. У разі підвищення ПДВ на 2-3% доходи до бюджету можуть зрости на 70-120 млрд грн.

Відповідні ініціативи прокоментував і Данило Гетманцев: «Так, нам необхідно підвищити і видаткову і дохідну частину бюджету задля фінансування армії, яку ми фінансуємо за рахунок наших внутрішніх джерел. Ми не можемо запозичити ці кошти у партнерів. Про яку суму йде мова? КМ зараз підраховує потреби, але вони дуже великі. Не менше 300 млрд.до кінця року. Яким чином можна зібрати такі гроші? Знову почекаємо пропозиції від КМ. Але так, їх неможливо забезпечити, оминаючи основні податки. Тому зміни будуть стосуватися бюджетоутворюючих прямих і непрямих податків в т.ч. ПДВ, ВЗ та акцизів. Чи добре це для економіки? Ні. Погано. Війна це дуже погано. Але чи є інші варіанти на столі? Ні, у альтернативі майно або життя ми однозначно обираємо - життя».

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини