Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Продавець склав дві податкові накладні на отримання попередньої оплати однією сумою: чи виникає податковий кредит у покупця

Реклама

На дату виникнення податкових зобов'язань платник ПДВ складає податкову накладну в електронній формі з використанням КЕП, уповноваженої платником особи відповідно до вимог Закону «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII та реєструє її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін (п.201.1 ПКУ).

При цьому п.201.7 ПКУ передбачено, що податкову накладну складають на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на рахунок у банку/небанківському надавачу платіжних послуг як попередня оплата (аванс).

У Головному управлінні ДПС у Запорізькій області нагадали, що відповідно до п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважають дату, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • дата зарахування коштів від покупця/замовника на рахунок платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг, оплата яких здійснюється електронними грошима, - дата зарахування електронних грошей платнику податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, на електронний гаманець, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

  • дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Водночас правила формування податкового кредиту прописані у ст. 198 ПКУ, згідно з п. 198.3 якої податковий кредит звітного періоду визначають виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складають із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:

  • придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;

  • придбанням (будівництвом, спорудженням) основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи;

  • ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

При цьому датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

  • дата списання коштів з рахунку платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг на оплату товарів/послуг, а в разі постачання товарів/послуг, оплата яких здійснюється електронними грошима, - дата списання електронних грошей платника податків як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, на електронний гаманець постачальника;

  • дата отримання платником податку товарів/послуг (п. 198.2 ПКУ).

Згідно з п. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, інформації, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Причому платникам податків заборонено формувати показники податкової звітності, митні декларації на підставі даних, не підтверджених документами, що перелічені у абз. 1 п. 44.1 ПКУ.

Враховуючи зазначене, інформують у ДПС, податкову накладну слід складати окремо на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на рахунок платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг як попередня оплата (аванс).

Тому складання двох або більше податкових накладних у випадку отримання попередньої оплати товарів/послуг однією сумою або у разі одноразової поставки товарів/послуг не відповідає нормам ПКУ та не дає можливості ідентифікувати операції.

Якщо постачальник склав такі податкові накладні, покупець не має підстав відносити зазначені в них суми ПДВ до податкового кредиту, оскільки такі податкові накладні не відповідають первинним документам.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Також варто прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини